Kas igapäevane kaalumine mõjutab su enesetunnet? (1) 17 Apr

Minu jaoks tundub see hetkel üpris naljakas, aga veel paar aastat tagasi oli kaalunumbril mu elus suur roll. Kui ma astusin hommikul kaalule ja sealt vaatas vastu minu jaoks meeldiv number, olin terve päeva heas tujus. Samas kui oodatud langus jäi tulemata või, hullem veel, olin vaatamata rangele trenni- ja toitumisrežiimile juurde võtnud, olin endas pettunud. Tihtipeale viis tusatuju emotsionaalse söömiseni ja veelgi halvenenud enesetundeni.

Hiljuti jäin mõtlema, et ma pole juba ammu ennast kaalunud. Astusin huvi pärast kaalule ja nägin numbrit, mis oli suurem kui samal ajal eelmisel aastal. Kummalisel kombel ei tekitanud see minus aga mitte mingisugust emotsiooni. Mõtlesin ainult, et „ahh, keda see ikka huvitab!“ ja naasesin oma tavapäraste toimetuste juurde.

Mis on vahepeal muutunud? Kuidas ma suutsin vähendada kaalunumbri mõju mu enesetundele?

1. Ma ei kaalunud ennast enam iga päev.

Mingist hetkest alates kaalusin ennast üha harvemini: kord nädalas, paari nädala tagant, kord kuus. Kui nii harva kaaluda, unustad üldse ära, et kaal olemas on! Hea nipp tiheda kaalumise vältimiseks on lasta see oma sõbral või elukaaslasel ära peita ning korra kuus välja võtta.

2. Ma jälgisin rohkem oma füüsilisi ja psüühilisi muutusi.

Kuidas mõjub mu enesetundele nädal aega korrapäraselt toitumist ja treenimist? Milliseks muutub mu näonahk ebatervisliku ja ühekülgse toitumise tagajärjel? Kui hästi oma keha tunnetada, muutub üleüldine enesetunne edusammude mõõtmisel kaalunumbrist paremaks indikaatoriks.

3. Ma õppisin oma keha armastama.

Võib-olla kõlab see lause paljude jaoks tobeda sõnakõlksuna, aga see on tõsi! Sa ei tohi mõelda, et kui sa oled ükskord sale, alles siis ostad endale ilusad riided, lähed reisima, vahetad töökohta või teed midagi kolmandat. Usu mind, su keha ei ole mitte kunagi piisavalt „ideaalne“, et elada oma elu nii, nagu alati oled soovinud. Kui sa meeldid endale just PRAEGU, kõikide oma puudustega, ei mängi üks tühine number kaalul su elus enam nii suurt rolli.

Muidugi on kaalunumbri nägemisel ka oma positiivne mõju. See motiveerib rohkem pingutama ja oma edusammudel silma peal hoidma. Samas on see ju ainult üks number, mis ei võta arvesse su keha koostist (rasvamassil, lihastel ja veel on suur vahe), organismi eripära ega faktoreid, mis võivad su kaalu lühiajaliselt mõjutada. Kaaluabi programmi saab kasutada ka ilma korrapärase kaalumiseta – küll sa juba aru saad, kui oled juurde või alla võtnud!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri