Suvemüüdid 28 Jul

PuukLamad rannas, lastes pärast maitsvat pinkiku leiba luusse, ning palav päike viib peagi mõtted ujumisele. Kuidas see nüüd oli, kui palju pidi pärast söömist ootama enne, kui võis minna ujuma? Hd.se on pannud kirja levinud suvemüütide selgitused.

1. suvemüüt: Mõned inimesed tõmbavad sääski ligi
Miks mõned inimesed saavad istuda sääseparves, ilma et ükski tiivuline neid puutuks, samal ajal kui mõnel teisel piisab vaid nina välja pista, kui juba kogu keha kubiseb neist vereimejaist? Kas mõned inimesed on sääskede jaoks maitsvamad kui teised?

See on tõesti tõsi, kuid täpset põhjust ei tea keegi. Arvatakse, et tegemist on inimese kehalõhnaga. Sääsemagnet võiks lisaks sääsetõrjevahendi kasutamisele proovida süüa suure koguse küüslauku, määrida end lavendlit sisaldava kreemiga või muu tugeva lõhnaga. Samas see, mis töötab ühe peal, ei pruugi teise puhul sama mõju avaldada.

2. suvemüüt: Puugid on ohtlikud
Saabud romantiliselt jalutuskäigult suvisel aasal ning märkad, et lisaks meeldivale seltskonnale on sinuga liitunud ka üks ebameeldiv kaaslane – puuk. See tappev elukas, kes on mitu päevas seal oodanud ja passinud, et saaks sind vaid surmavasse haigusesse nakatada. Nüüd on vaja ta võiga eemaldada ning kindlasti selgub, et ta kandis edasi kas entsefaliiti või borrelioosi.

Rahu, puuk kindlasti ei jälitanud sind rohus, vaid sattus pigem sinu kehale juhuslikult. Ära hakka aga puuki või ega nõudepesuvahendiga uputama, vaid kasuta peeni pintsette, mille abil võid puuki haarata pea poolt, nii naha lähedalt kui võimalik. Seejärel tõmba puuk ettevaatlikult otse välja.

On väga suur tõenäosus, et sind ei taba ei entsefaliit ega borrelioos. Entsefaliit tabab igal aastal üsna väheseid inimesi ning neist vähestest 1/3 jääb kesknärvisüsteemi haigusesse, ajupõletikku. Suremus puukentsefaliiti on umbes 0,5-1%.

3. suvemüüt: Pärast sööki on ohtlik ujuda
Kas lapsed hüppasid taas basseini, suu küpsist täis? Rahu, nad ei saa krampi sellest, et lähevad kohe pärast sööki ujuma. Vastupidi, suurem risk krambi tekkeks on tühja kõhuga ujuma minnes, sest kehal on lihtsal liiga vähe energiat. Põhjus, et see müüt endiselt kehtib, on hoopis vanemate mugavuses, kes soovivad pärast söömist rahulikult leiba luusse lasta, mitte vettehüppeid tegema hakata.

Krambi tavalisemaks põhjuseks on lihase ülekoormamine ning see kaob paari minuti jooksul. Krampi on võimalik vähendada lihast masseerides või seda välja sirutades.

4. suvemüüt: Augustis ehk mädakuus on oht toidumürgitustele
Oled kindlasti kuulnud, et augustis on risk, et kõik asjad lähevad mädanema. Toitu peaks tassima poest külmakastiga koju, et see ei läheks halvaks ja ei põhjustaks seedehäireid ning operatsioonidest ärme parem räägigi. Kas augustikuu kui mädakuu nimi peab ikka paika?

Vana talupojakogemuse järgi oli mädakuu juuli lõpust augusti lõpuni. Sel ajal aastas on kõrgeim õhutemperatuur ja õhuniiskus, mis on heaks kasvulavaks bakteritele ning hallitusele. Kuid praegu, kui tootmine on ülihügieeniline ning toitu on võimalik heades tingimustes säilitada, on see oht peaaegu minimaalne. Loomulikult tuleb toidu käitlemisel ka kodus järgida hügieeninõudeid ning hoida toitu jahedas, pesta sagedamini käsi ning mitte jätta sööki sooja kätte.

5. Seisa paigal, muidu mesilane nõelab sind!
Tavaliselt mesilased niisama ei nõela, sest nad teavad, et nõelast ilma jäädes nad surevad. Kuid kui inimene energiliselt vehib, tundub ta mesilasele ohtlikuna ning ta võib asuda rünnakule. Kui seista paigal või liigutada end aeglaselt, mesilane üldjuhul ei nõela.

loe ja kommenteeri