Rasvumine ja ülekaal ei ole päritavad 13 Nov

Kui üks lapsevanematest on suures ülekaalus, on suur risk, et ka tema laps võib sama probleemiga silmitsi seista, kuid tegu pole päriliku nähtusega. Õigete abinõudega on võimalik ülekaalu tekkimist vältida, kirjutab sund.nu.

Maailmas on inimeste rasvumine ja ülekaalulisus hüppeliselt kasvanud. Viimase 25 aasta jooksul on mõlemad diagnoosid peaaegu 50 protsendi võrra suurenenud ning seda peamiselt noorte vanuses 16-25 aastat hulgas.

Rasvumise pärilikkust hinnanud uuringus osales 40 noort naist vanuses 18-28 eluaastat, kelle vanematest vähemalt üks oli selgelt ülekaalus. Osalejad jagati kahte gruppi: esimene grupp jätkas elu sissetallatud rada mööda, samas kui teise grupi liikmetele koostati individuaalne kaaluprogramm, mis sisaldas muudatusi nii toitumises kui füüsilises aktiivsuses.

Aasta pärast olid teise grupi liikmed võtnud alla keskmiselt 3,2 kilo ning esimese grupi liikmed võtnud juurde keskmiselt 2,6 kilo.

Uuring näitab, et kaalutõusu on võimalik vältida. Lisaks näitas tulemus, et need, kes elasid oma harjumuspärast elu edasi, võisid aastas juurde võtta isegi kuni 10 kilo. Seega võib väita, et lapsed, kelle vanemad on ülekaalus, kuuluvad riskigruppi, st nendega peaks tegema pidevat tööd, et rasvumist vältida.
.
Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri