Pruut dieedil ehk pruudireksia 29 Jul

Pulmad

Pulmad

Suvi on pulmade kõrgaeg. Mida kõike enne elu tähtsamat sündmust pruudid tegema ei pea: juuksehooldused ja soengud, kehahooldused, kosmeetiku külastused, solaarium, hammaste valgendamine, maniküür, pediküür ning kindlasti (mis tegelikult seisab paljude pruutide nimekirjas esikohal) kaalust alla võtmine. Alles pärast seda on pruut punaseks vaibaks valmis, kirjutab bride.com.

Ühes Inglismaal läbi viidud uurimuses oli näha, vähemalt 70% pruutidest soovivad vähemalt 10 kilo alla võtta ning 20% jälgivad hoolega oma kehakaalu, teisisõnu 90% pruutidest muretsevad oma kehakaalu pärast. Kuidas saakski neid süüdistada, sest need pildid jäävad ju kogu eluks ja ka järgnevatele põlvedele nähtavaks.

Inglismaal on levinud isegi uus sõna Brideorexia, eesti keeles siis pruudireksia, kus naised, kes on kohe-kohe abiellumas, soovivad saada oma elu parimasse vormi nii dieedi kui ka treeningu abil. Kuigi pooled neist on juba tervislikus kehakaalus. Kui pooled valivad kaalu alandamiseks tervisliku tee, siis teised on soovitud mõõtmete saavutamiseks valmis kasutama ka imerohtusid, kiiret kaalulangust lubavaid imedieete, paastu, lahtistavaid vahendeid ning isegi suitsetamist.

Loomulikult ei ole numbri võrra väiksemasse valgesse kleiti mahtumise nimel tark riskida oma tervisega, proovides erinevaid „imedieete“, kuigi soov pulmadeks kaunis välja näha võib olla suur. Uuringud on näidanud, et esimesel abieluaastal võtavad naised juurde keskmiselt 10 kilo ehk võimalik, et just need kilod, mida nad imedieetide abil pulmadeks kaotasid.

Kui soovid kaalus alla võtta, tee seda tervislikult ning alusta juba varakult. Püstita omale reaalne eesmärk ning tervislik päeva kalorite hulk, täida toidupäevikut, söö tervislikult ning treeni regulaarselt.

Mõned nipid, kuidas kiiresti kaalu kaotada. Üheks esimeseks soovituseks, kui soovid kiiresti kaalus alla võtta, on muide: pane pulmade kuupäev paika. ;)

1. Keskendu positiivsele, mitte negatiivsele. Kiiret kaalukaotust lubavad dieedid on tavaliselt üsna ranged ning neid ei ole võimalik pikaajaliselt ka pidada, sest see mõjuks inimese tervisele ja enesetundele halvasti. Kasulikum on valida toitumiskava, mis lubab süüa kõike, kuid määrab ära kalorite arvu, mida tarbides keha hakkab iseenesest tarbima talletatud rasva.

2. Ära kunagi oota seni, kuni muutud näljaseks. Kui ootad söömisega seni, kuni muutud näljaseks, kasvab vajadus kiire energia järele ning seepärast on oht, et haarad toidu, millest on võimalik saada kiiresti energiat nagu kiirtoit, maiustused ning magusad joogid, mis loomulikult ei ole kehale head. Teiseks probleemiks on, et näljaseks muutudes hakkab keha kulutama oma säilitatud energiat ning see ei toimu siis mitte rasva, vaid lihaste arvelt. Seepärast proovi süüa umbes kuus korda päevas, mis hoiab su keha alati energilisena ning ei hakka rasva asemel lihaseid põletama.

3. Pööra tähelepanu 12 toidugrupile, mis peaksid olema igas sinu päevas. Igas snäksis ning igas toidukorras peaks olema vähemalt kaks komponenti järgnevatest ainetest: 1. Mandlid ja pähklid, 2. Kaunviljad, 3. Aedviljad, 4. Piimatooted, 5. Teraviljatooted, 6. Muna, 7. Kana või punased taised lihad, 8. Oliivõli, 9. Täisteratooted, 10. Vaarikad ja teised marjad, 11. Kala, 12. Puuviljad.

4. Vähenda halbade toitainete osakaalu. Ära võta oma kaalu vähendamist kui vaid ühekordset muutust, et kiiresti eesmärgiks vormi saada, vaid proovi muuta oma üldist toitumist, mis aitab positiivselt ka kaalu alandamisele. Siin mõned asjad, millest peaksid hoiduma:

Transrasvad: Kasulikud on rasvad, mida leidub avokaados, pähklites, seemnetes, oliivides ning teistes looduslikes toitainetes, sinu keha vajab neid igapäevaselt. Kuid transrasvades ei ole midagi looduslikku ning see on tervisele ohtlikum kui näiteks loomsed rasvad. Nad tõstavad kehas halva kolesterooli taset ning mõjuvad halvasti südame-veresoonkonnale. Transrasvu on palju küpsetistes, küpsistes, margariinis, kartulikrõpsudes, maiustustes ja jäätistes.

Rafineeritud süsivesikud: Rafineeritud suhkur ja jahu on kõrge energiasisaldusega, andes kiire veresuhkru taseme tõusu ning tekitavad vajadust veelgi rohkem rafineeritud süsivesikute järele. Tarbi selle asemel täisteratooteid, puuvilju ning pähkleid.

Kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup (HFCS – High Fructose Corn Syrup): Oled sellest midagi kuulnud? Kahju, sest sinu keha armastab seda ülimagusat ainet rasvaks muuta. Kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit kasutatakse palju gaasilistes jookides, küpsetistes, maiustustes, ka ketšupis ja leivas. Keskmine ameeriklane omastab iga päev ca 228 kalorit just kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist, mida leidub palju enamikes toiduainetes. Kui avad oma külmkapi ukse ning loed läbi kõikide toodete toitainetesisalduse, võib sind tabada šokk. Ehk oleks aeg oma oste teostades toodete väikeses kirjas olevad selgitused toitainete sisalduse kohta ikkagi läbi lugeda, et suuta valida tervislikumaid kaupu.

6. Tee endale kord päevas smuutit. See jook aitab täita kõhtu ning kindlustada, et keha saaks vajalikud ained lihtsalt ja maitsvalt kätte. Võta maitsestamata jogurtit, lisa erinevaid puuvilju ja marju või hoopis aedvilju ning purusta need blenderiga sobivaks seguks. Suvel on hea lisada ka jääd, talvel teevad joogi jahedaks külmutatud marjad. Hea jäätise asemel ning sealt saad nii oma vajaliku kaltsiumi kui ka kiudained kätte. Tennessee ülikoolis läbi viidud uuring näitas, et inimesed, kes tarbisid päevas jogurtit, kaotasid 61 protsenti rohkem oma keharasvast 12 nädala jooksul kui need, kes jogurtit ei söönud.

7. Treeni oma lihaseid. Salenenud keha on küll kena, kuid lihased teevad selle veel kaunimaks ning annavad ka kehahoiaku. Kui sa ei saa või ei taha minna spordiklubisse, tee kodus erinevaid harjutusi, mine jaluta või sõida rattaga künklikul maastikul või naudi ujumist, sest see treenib kõiki lihasgruppe.

8. Väldi vedelat suhkrut. Ära alusta oma päeva magustatud jookidega, kaasa arvatud pakimahlad, sest enamikusse on lisatud suhkrut või fruktoosi. Inimesed, kes joovad magustatud jooke, tarbivad päevas keskmiselt 330 kalorit rohkem kui need, kes neid ei joo. Siia hulka kuuluvad ka jääteed ja limonaadid.

9. Hoia alkoholist eemale. Klaas veini romantilise õhtusöögi kõrvale või mõnus kokteil basseini servas on loomulikult ahvatlev, kuid see ei sobi kuidagi dieediga kokku. Sinu keha jaoks on alkohol peamine asi, mille põletamiseks kogu oma energia panna ning seepärast pannakse kõik muu, mida samal ajal sõid, talletamiseks, kuni alkohol on põletatud, mis muudab sinu senised pingutused asjatuks.

10. Peta kord nädalas. Siin ei ole silmas peetud oma kaaslase petmist, vaid seda, et kord nädalas ühel päeval lubad omale just sellise toidukorra, mida hing ihaldab, premeerides end selle eest, et oled korralikult oma eesmärki jälginud. See aitab sul oma eesmärki lihtsamini täita, kui tead, et võid oma isudele kord nädalas järele anda.

loe ja kommenteeri