Põleta rasva vol. 2 01 Nov

Kas jõutreening käivitab eriti tugeva rasvapõletuse? Kas ainult söödud rasv tekitab ülekaalu? Mis juhtub, kui süüa liiga vähe rasva? Neile küsimustele üritame rasvapõletuse teemalise artiklisarja teises seerias vastust otsida.

Paljud on kindlasti kuulnud, et just jõutreening on see, mis käivitab organismis eriti hoogsa rasvapõletuse. See on täiesti õige, kuid kehtib alles pärast treeningut - ainevahetus on kõige kiirem 24 tundi pärast treeningut. Lisaks suurendab jõutreening sinu lihasmassi, mis omakorda kiirendab rasvapõletust. Jõutreeningut võib vaadelda kui pikaajalist investeeringut, mille mõju on kõige suurem alles siis, kui lihasmass on suurenenud.

Kuidas aga vältida rasva tekkimist? Kas söödav rasv on see, mis meile ülekilosid tekitab? Tegelikult see nii ei ole - kui tarbida rohkem kaloreid, kui keha kulutab, salvestab keha liigse energia rasvana, tulgu see siis rasvast, süsivesikutest, valgust või alkoholist.

Rasva vältimine on hoopis kahjulik, sest nii ei omasta organism rasvas lahustuvaid vitamiine, mille tõttu võib tekkida vitamiinipuudus. Lisaks vajavad keha rakud rasvhappeid, et immunsussüsteemi tugevdada.

Rasvane salvestatud liigne energia ladestub väga erinevates kehaosades - näost kuni varvasteni. Lisaks käitub rasv erinevates kehaosades erinevalt, näiteks tagumikule ja säärtele salvestunud rasv on üsna passiivne. Organite vahele salvestatud rasv on aga väga aktiivne, olles nõnda organismi funktsioneerimisele suuremaks koormaks. Seega mõjutab meie tervist eelkõige vööpiirkonda salvestunud rasv. Vöökoha ümbermõõtu tasub hoolikalt jälgida: kui naiste vastav näitaja on suurem kui 88 cm, tuleb hakata tegelema kehakaalu langetamisega, et kõhule kogunenud rasv ei hakkaks segama meie organite tööd ega muutuks kehale üleliia koormavaks.

Naistel on eriti raske vabaneda tagumikule ja reitele kogunenud rasvast. Looduse poolt on naiste rasvavarud seatud nii, et tagada liigi ellujäämine. Rasvavaru peaks säilima seni, kuni naine on lapse sünnitanud. Sünnituse järel muutub rasv reitel ja tagumikul ühtlasi lahtisemaks. Lohutuseks on see, et tervislikust seisukohast tagumikule ja reitele kogunenud rasv ohtlik ei ole.

Psüühiliste reaktsioonide nagu näiteks hirmu ja stressi puhul rasvapõletus suureneb. Kui keha aga kardab, et sa petad teda, süües liiga rasvavaest toitu, käivitub säästurežiim ning keha hoiab oma varudest kinni tugevamini kui varem, mistõttu kehakaal ei lange.

Allikas: http://iform.se

loe ja kommenteeri