Neid asju ära kaalu langetamiseks tee 26 Jun

Ideaalset kaalulangetamise valemit, mis kehtiks kõigi inimeste jaoks, pole olemas. Samas eksisteerib mitmeid negatiivseid suuniseid, s.o soovitusi, mida ei tohiks mingil juhul järgida. Järgnevalt väike loetelu nendest.

 

Söömise ja treeningu kohta

1. Ära söö soovituslikust vähem

Sinu keha vajab funktsioneerimiseks teatud kalorihulka, olenemata sellest, kas püüad parajasti kaalu langetada või mitte. Kilode langetamiseks tuleb üldist küll vähem kaloreid tarbida, kui sa kulutad, ometi ei maksa unustada, et koos kaloritega jõuavad tihti sinu organismi ka vitamiinid, mineraalid ja antioksüdandid. Kalorihulga drastiline vähenemine võib nii hoopis ainevahetust aeglustada. Üldiselt ei tohiks tarbida päevas vähem kui 1000-1200 kalorit. Kasuta Kaaluabi süsteemi, et oma organismi jaoks sobilik kalorihulk välja arvutada.

2. Ära söö toitainevaeseid tooteid

Kes plaanib oma kaloritarbimist piirata, tehku eelnevalt kindlaks, et dieediks valitud toidud pakuvad võimalikult palju toitaineid. Täisteratooted, tervislikud rasvad ja proteiin peavad muutuma dieedi loomulikuks osaks. Juues eelista vett või maitsestatud vett magusatele suhkrujookidele või mahlale. Samuti jälgi hoolikalt oma alkoholitarbimist, sest see võib hakata negatiivselt mõjutama sinu kaalu.

3. Ära loobu toitudest, mida armastad

Suure tõenäosusega sul see ei õnnestu ning naased vanade toitumisharjumuste juurde. Kui sinu arst pole nõudnud nendest loobumist, siis unusta „halva“ toidu kontseptsioon ja õpi toitu piiratud kogustes nautima. Aeg-ajalt isiklike lemmikute nautimine ei riku veel rasket tööd ära. Samas tuleb sul ise välja mõelda parim meetod selle reegli järgimiseks. Näiteks kui sa ei suuda oma isusid teisiti taltsutada, siis soovitame lemmiktoitu koju mitte tuua ega seda seal valmistada. Naudi seda siis, kui einestad väljas.

4. Ära mine superdieetide õnge

Kui mõni dieet tundub liiga hea, et olla tõsi, siis ta ilmselt seda ongi. Kiiret ja lihtsat salenemist lubavad dieedid või tabletid aitavad tihti üksnes lühiajaliselt. Kaalulangus põhineb eelkõige elustiili muutusel.

5. Ära treeni liiga palju ega liiga kiiresti

Liiga järsku treeningutega alustamine või nendega liialdamine võib päädida vigastuse või kurnatusega. Alguses tuleb asja võtta rahulikult. Anna oma kehale aega uue rutiiniga kohanemiseks. Lisaks tasub hoolega mõelda, milline menüü kõige paremini treeningut täiendab. Hoolikalt tuleb jälgida, et ei tekiks kaloridefitsiiti, st olukorda, kus kulutatud kalorite hulk ületab märkimisväärselt tarbitud kalorihulga. Organismi tuleb korralikult tankida, et see käigus jõuaks püsida.

 

Mõtlemise kohta

1. Ära ole negatiivne

Positiivne suhtumine on kaalulanguse võti, sest see hoiab sind motiveerituna. Iseendasse uskumine tõstab ka õnnestumise tõenäosust. Endale tuleb osata andestada ka siis, kui on tunne, et keerasid käki kokku või kui tulemused pole kohe silmaga näha.

2. Lõpeta numbritesse uskumine

Arvulised eesmärgid võivad sinu edule kaasa aidata, kuid need ei tohi olla ainsaks mõõdikuks. Selle asemel, et lasta kaalul ennast defineerida või päevasel kalorinormil oma dieedile hinnang anda, mõõda edusamme kaalu abita, pöörates rohkem tähelepanu oma harjumustele ja tunnetele.

3. Ära jää üksi

Toetus kulub teekonnal alati marjaks ära, et püsida motiveerituna ning saada julgustust raske perioodi ületamiseks. Sõbrad ja perekond võivad siinkohal anda olulise panuse. Tee kindlaks, et sinu toetusgrupp tõepoolest sind ka toetab, mitte vastupidi.

4. Ära tee kõike korraga

Mitu muutust korraga võib olla liiast, tekitades soovi anda alla. Sarnaselt treeningutega tuleb alustada aeglaselt. Püstita endale ükshaaval eesmärke, mis on konkreetsed, mõõdetavad, saavutatavad ja ajaliselt määratletud. Kui üks eesmärk on saavutatud, võid liikuda järgmise suunas.

 

Allikas: http://caloriecount.about.com/

loe ja kommenteeri