Madala rasvasisaldusega piimatooted kaalu ei langeta 27 Mär

Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimuse kohaselt vähendas üleminek madala rasvasisaldusega piimatoodete tarbimisele laste poolt tarbitava rasva kogust, kuid laste kehakaalus ega  kehamassiindeksis (KMI) muutused ei kajastunud.

Uurimuse käigus jaotati 145 last vanuses 4-13 eluaastat kahte gruppi: esimene grupp pandi kuueks kuuks madala rasvasisaldusega piimatoodete dieedile; teisele kontrollgrupile toitumisalaseid nõuandeid ei jagatud.

Meditsiiniõed küsitlesid nii lapsi kui ka nende vanemaid uurimuse alguses, selle kolmandal ja kuuendal kuul, saamaks infot piimatoodete tarbimisharjumuste kohta. Osalejailt võeti ka vereanalüüse, mõõdeti nende kehamassiindeksit ja vööümbermõõtu.

Kehakaalu langetamise asemel tundus, et madala rasvasisaldusega piimatoodete dieedil olnud lapsed kompenseerisid saamata jäänud kalorid teiste allikate kaudu. Nende rasvatarbimine vähenes siiski 13,3 protsendile võrreldes teise kontrollgrupi 16 protsendiga. Kuigi ei ole kahtlust, et väiksem rasvatarbimine iseenesest on hea, on siiski oht, et paljud lapsevanemad eeldavad madala rasvasisaldusega toodete tarbimisest ka kaalulangust.

„Paljud teadlased ütlevad, et kui saaks inimesed panna tarbima madala või vähendatud rasvasisaldusega tooteid, õnnestuks sellega mõjutada nende kehakaalu,“ kõneles veebiväljaande National Dairy Council (NDC) teadusuuringute asepresident Greg Miller. Miller jätkas, et sama uuringu tulemustele tuginedes ei ole ainuüksi piimatoodetele keskendumisest väga palju kasu.

Selle asemel, et otsida lihtsat „pööret“ või „kiiret lahendust“ tuleks lastele tagada tervislik toit ja pakkuda piisavalt füüsilist tegevust. Ülekaalulisuse vältimiseks tuleb kriitiliselt hinnata perekonna söömis- ja liikumisharjumusi ning koos veedetud aega. Praeguste soovituste kohaselt tuleks kaheaastastele lastele võimaldada vähemalt 60 minutit mõõdukat kehalist tegevust eelistatavalt kõigil nädalapäevadel.

Uurimused näitavad, et ülekaalulistel lastel on suur tõenäosus kasvada ülekaalulisteks täiskasvanuteks, kellel on keskmisest kõrgem terviseprobleemide tekkimise risk.

Allikas: http://www.familyhealthguide.co.uk

loe ja kommenteeri