Suvised salatid 12 Jul

Soojade ilmadega tahaks süüa vaid midagi värsket ja mahlast, mistõttu on salatid leidnud paljude eestlaste suvises menüüs oma kindla koha. Kui jätta välja majonees ja teised kaloririkkad kastmed ning lisandid, siis on salat ju ka väga figuurisõbralik valik! Oma aiast pärit salatimaterjal on muidugi kõige tervislikum ja maitsvam, aga ka poest või turult ostetud värske kraamiga on võimalik valmistada üks vitamiinirikas kõhutäis. Toon teieni oma salativalmistamise „strateegia“ ning kahe maitsva salatikastme retsepti.

Mina valmistan oma salatid samm-sammult parasjagu olemasolevatest komponentidest. Kõigepealt valin salati, seejärel köögiviljad ja puuviljad ning lõpuks sobivad lisandid. Et salat hästi kõhtu täidaks, lisan salatile kindlasti ka liha või kala ning hulgaliselt erinevaid pähkleid ja seemneid. Valikuid on salati valmistamisel ju nii palju:

1. Salati „põhi“: lehtsalat, rooma salat, rukola, jääsalat või mõni muu roheline salat
2. Köögiviljad: kurk, tomat, redis, paprika
3. Puuviljad: maasikad, õunad, ananass, apelsin, pirn
4. Valgud: keedetud munad, grillitud kanafilee, suitsukala, tuunikala, krevetid
5. Rasvad: mandlid, kõrvitsaseemned, päevalilleseemned, seedermänniseemned, oliivid, kreeka pähklid, avokaado, erinevad juustusordid, oliiviõli, kõrvitsaseemneõli, sarapuupähkliõli või muud seemned, pähklid ja õlid
6. Maitseroheline: värske till, petersell, roheline sibul, basiilik
7. Isetehtud salatikaste

Toon teieni ka kahe salatikastme retsepti, mis sobivad suurepäraselt suvistele salatitele huvitava maitse andmiseks.

Jogurtikaste seesamiseemneõliga (4 portsjonit, 1 portsjon = 150 kcal)

Koostisosad:
• 400 g maitsestamata jogurtit
• 2 spl röstitud seesamiseemneõli
• 1 spl kreekapähkliõli
• 1-2 spl valge veini äädikat
• soola, pipart, paprikapulbrit

Maasikakaste (4 portsjonit, 1 portsjon = 60 kcal)

Koostisosad:
• 250 g maasikaid
• 1 spl vahtrasiirupit
• 1 spl maasikaäädikat või õunaäädikat
• 1 spl kreekapähkliõli
• meresoola, pipart, cayenne'i pipart

Valmistamine: Pese ja lõika maasikad tükkideks. Seejärel püreesta maasikad saumikseriga ühtlaseks seguks ning lisa ülejäänud koostisosad.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri