Kellel piparkookidest ja teistest jõuluküpsetistest isu täis on, võib aastavahetuseks valmistada natuke tervislikumat banaani-šokolaadikooki. Nii saad nautida ka teisi pühadetoite, ilma et üks koogitükk kogu päeva kaloraaži lõhki ajaks.
Koogile annavad naturaalset magusust küpsed banaanid, seega suhkrut lisada pole vaja. Või on suures osas asendatud õunapüreega. Kui originaalretseptis on kokku umbes 6000 kalorit ühe koogi kohta, siis minu retseptis on tänu väikestele muudatustele neid peaaegu poole vähem! Maitse on sellegipoolest võrratu, sest kakao teeb koogi šokolaadiseks ja rikkalikult maitsvaks. Soovitan kindlasti proovida!
Koostisosad:
• 50 g võid
• 200 g ilma suhkruta õunapüreed
• natuke vanilliekstrakti (või 1 spl vanillisuhkrut)
• 5 muna
• 200 g jahvatatud sarapuupähkleid
• 175 g jahu (täistera nisujahu)
• 1 väike pakk küpsetuspulbrit (15 g)
• 80 g kakaopulbrit (tumedat)
• 2 tl kaneeli
• 4 küpset banaani
• mandleid kaunistamiseks
Valmistamine:
• Toatemperatuuril seisnud või sega õunapüreega, lisa vanilliekstrakt ja munad. Sega nii kaua, kuni tekib ühtlane mass.
• Lisa segule küpsetuspulbriga segatud jahu, jahvatatud sarapuupähklid, kakao ja kaneel. Lõpuks lisa ka tükeldatud banaan. Sega kõik korralikult läbi.
• Määri koogivorm võiga ja vala segu vormi. Silu kook pealt ühtlaseks ja kaunista mandlitega.
• Küpseta kooki 180-kraadi juures umbes 1 tund. Proovi hambaorgiga, kas kook on küpse (hambaork jääb küpse koogi puhul enam-vähem puhtaks).
• Kui kook on valmis, lase sellel natuke jahtuda. Head isu!
Selle retseptiga tahan soovida kõikidele Kaaluabi kasutajatele meeleolukat aastavahetust ning head uue aasta algust! Miks mitte saavutada just 2013. aastal oma ideaalkaal ning teha teoks oma ammused unistused. Palju-palju edu meile kõigile!
Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.