Milleks menüüd ette planeerida? 30 Okt

Viimasel ajal on mul harjumuseks saanud pühapäeva õhtuti korraldada üks suurem kokkamine – valmistan enda lõunasöögid nädalaks ette ära ja teen ka teisi toite, mida on kiiretel päevadel hea võtta. Tänu sellele on mu kaal hakanud jälle langema ning toitumine muutunud tunduvalt tervislikumaks. Kuidas siis täpsemalt?

1. Ma söön iga päev piisavalt köögivilju.

Kui peas on mustmiljon mõtet ja päevakavas mitukümmend ülesannet, ei jää toidu valmistamiseks tahes-tahtmata väga palju aega. Tulemus? Käsi haarab võileiva, jogurti, valmistoidu või mõne muu kiire eine järele, milles toitainetesisaldus ei ole just kõige suurem. Eriti napib nendes toitudes köögivilju. Mul on aga vitamiine väga tarvis, et tunneksin ennast terve päeva lõikes hästi ja energilisena. Lahendus? Valmistan köögiviljadest pakatavad toidukorrad ette ära ja võtan need karpidega kaasa. Nii olen kindel, et ka kõige kiiremal päeval söön vähemalt natukenegi midagi värsket.

2. Ma näksin vähem.

Mul on paha komme söögitegemise juures toitu pidevalt „maitsta“ – ikka üks amps ja teine amps. Kui söök on valmis, on mu kõht mõnikord juba pooleldi täis. See aga ei takista mul edasi söömast, sest aju ei fikseeri neid ampse normaalse toidukorrana. Kui aga söögitegemist on nädala sees vähem, sest toit ootab juba külmikus, tuleb ka mõttetut näksimist hoopis vähem ette.

3. Suurema toidukoguse ette valmistamine säästab raha.

Planeeritud menüü ja vastava nimekirjaga poodi minnes on väike tõenäosus, et korvi satub midagi üleliigset. Samuti on suurema sisseostu tegemiseks võimalik minna poodi, kus on palju allahindlusi ja odavamaid tooteid. Kui ollakse harjunud veel restoranis lõunatama või õhtust sööma, siis jääb tänu isetehtud tervislikele toidukordadele üks kena kopikas rahakotti alles. Suurepärane, kas pole?!

4. Toidu korraga valmistamine säästab aega.

Söögitegemine võib osutuda suureks ajaröövliks – köögiviljade puhastamine ja hakkimine, kartulite koorimine, liha maitsestamine ja praadimine, kastmete tegemine jne. Kui aga kõike korraga teha, saab neid tegevusi omavahel ühendada. Näiteks nõusid peab vaid korra pesema ja ahju vaid ühe korra sisse lülitama. Minul säästab see lõppkokkuvõttes küll väga palju aega. Boonusena on nädala sees üks mure vähem, sest aeganõudvamad toimingud on tehtud, jääb vaid midagi kiiret kokku segada või valmistatud toitu lihtsalt soojendada. Lihtne!

Eks toidu ette valmistamisel ole ka miinuseid. Näiteks ei ole söök alati nii värske, kui ehk sooviks. Samuti võib sama toidu söömine tüütuks muutuda, sest vaevalt jõuab keegi igaks päevaks midagi erinevat kokata. Siiski arvan mina, et ülaltoodud plussid kaaluvad miinused üle.

Kui täna kirjutasin toidu nädalaks ette valmistamise eelistest, siis järgmisel nädalal toon teieni mõned nipid, mida on üldse mõistlik ette teha ja kuidas see protsess kõige efektiivsemaks muuta. Püsige lainel!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri