Kõndimine kaalulangetuse eesmärgil 09 Okt

Kaalu on võimalik langetada küll ainult toitumist jälgides, kuid kilodest vabanemisele aitab liikumine ja üleüldine aktiivne eluviis teadagi kaasa. Milline treening on siis kaalulangetaja jaoks kõige parem? Arvan, et just see trenn on kõige efektiivsem, mida tehakse hea meelega. Kui spordiklubisse või jooksurajale ei taha ennast vedada, siis võiks proovida lihtsalt kõndimist. Miks kõndimist? Minu meelest on see just kaalulangetajate jaoks ideaalne treening ja seda kahel põhjusel.

Esiteks põletab kõndimine energiat, kuid mitte nii palju, et sul tekiks ohjeldamatu söögiisu. Intensiivsemate treeningute, nagu näiteks jooksmise puhul, on kalorikulu ühes tunnis küll tunduvalt suurem, aga suure
tõenäosusega mõjutab see ka inimese energiavajadust. Näiteks mina võtsin maratoniks treenides kaalus juurde, kuigi loogiliselt võttes oleksin pidanud nii suure koormuse juures mitu kilo kaotama. Tihti saabub suur söögiisu alles mitu päeva pärast intensiivset pingutust, seega tunne, et treening pärsib söögiisu, võib olla petlik. Minu meelest on aga kõndimisel just vastupidine mõju – pärast trenni on kõht ehk meeldivalt tühi, aga samas on toitumine nädala lõikes tunduvalt stabiilsem, kui iga päev spordiklubis rassides, mitu tundi jalgrattaga sõites või joostes.

Teine kõndimise plusspunkt on selle positiivne mõju psüühikale. Kas sa muretsed liiga palju, kritiseerid ennast iga väikese asja pärast või näivad mõned probleemid sinu jaoks ületamatute raskustena? Kas enda meeleolu parandamiseks pöördud söögi poole? Kui nii, siis proovi järgmisel korral šokolaadi haaramise asemel hoopis kõndima minna. Usu mind, vaid 10 minutit tempokat kõndi võib su enesetunde märgatavalt paremaks muuta, nii et magusat enam vaja polegi. Boonusena „säästad“ mitusada kalorit, mille oleksid muidu mõtlematult sisse söönud.

Veel mõned kõndimise eelised:

  • Kõndida saab igal pool ja igal ajal.
  • See on üks lihtsamaid treeningviise.
  • Kõndida saab ka suure ülekaalu puhul.
  • Kõndimisega alustamiseks ei ole vaja spetsiaalset varustust.
  • Kõndimist saab ühendada teiste tegevustega, näiteks kõndida paar kilomeetrit poodi ja tagasi.
  • Edusammud on ruttu näha ja neid on lihtne mõõta.
  • Kõndimine ei ole kehale nii kurnav, et seda ei saaks iga päev teha.
  • Kõndima saab minna koos kaaslasega, mis muudab treenimise lõbusaks ja huvitavaks.

Kõik kõndima!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri