Puu- ja köögiviljad on kasulikud, sest neis leidub peaaegu kõiki vajalikke mineraalaineid. Tervise Arengu Instituut ütleb aga, et vaid veerand Eesti elanikkonnast teab, et tervislik on süüa vähemalt 5 peotäit puu- ja köögivilja päevas ning 2010. aastal läbiviidud täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring näitab, et puu- ja köögivilju süüakse alla soovitava normi. Mis on selle probleemi suurimad põhjustajad?
Miks siis ei sööda?
Emori andmetel ei saa 37% inimestest endale tervislikke juurikaid lihtsalt lubada — need on liiga kallid. 17% ütles, et neil napib ideid, kuidas juurviljadega toitusid valmistada ja 14% peab sellist toiduvalmistamist liialt aeganõudvaks.
Tervislikku toitumist peetakse keerulisemaks, ebamugavamaks, halvasti kättesaadavamaks ja pingutust nõudvamaks kui ebatervislikku.
Toitumisportaal toitumine.ee kinnitab, et puu- ja köögiviljade söömine on väga oluline — kuuluvad need ju toitumispüramiidis teraviljasaaduste ja kartuli järel teisele kohale. Soovitatav on päevas süüa vähemalt 5 portsjonit puu- ja köögivilju: kaks puuvilja- ja kolm köögiviljaportsjonit. Sellise kogusega on tõenäoline, et organism saab kätte vajaliku koguse vitamiine ja mineraalaineid, samuti vajalikke fütotoitaineid. Mida erinevamad ja värvilisemad on puu- ja köögiviljad, seda parem.