Roheline tee aitab kopsuvähi vastu 25 Veeb

Tassike teedRohelisel teel võib olla raviv toime kopsuvähi vastu. Taiwani uurijad avastasid, et suitsetajad, kes jõid vähemalt kaks tassi rohelist teed päevas, vähendasid oma riski haigestuda kopsuvähki. Samal ajal suitsetajad, kes rohelist teed ei tarbinud, suuendasid oma kopsuvähki haigestumise riski 12 korda, kirjutab www.healthnews.com.

Roheline tee säilitab tänu oma valmistamisviisile teelehtedes leiduvad kasulikud ained, seepärast on tees palju kasulikke antioksüdante ja ka veidi vitamiine ja mineraale. Rohelise tee tootmisel vana hiina meetodi järgi röstitakse teelehti tule kohal asuvatel suurtel pannidel, mille tõttu ei toimu lehtedes oksüdatsiooni. Seepärast on hiina roheline tee oranži värvi, samal ajal kui kuivatatud teelehtede värvus on roheline.

Vanal jaapani meetodil valmistatud rohelise tee puhul hoitakse lehti pärast korjamist kohe veeauru kohal, et vältida ensüümide tootmist, mis muidu käivitaksid lehtedes oksüdeerimisprotsessi. Jaapani roheline tee on värvuselt kollakas-roheline.

Vanasti kasutati rohelist teed ka haiguste raviks, kuid praegu juuakse seda lihtsalt kui maitsvat jooki. Samas on rohelisel teel paljusid haigusi ennetav toime, mis Läänes on tavalised. Näiteks on Aasias, kus roheline tee on peamine jook, vähk ning südame- ja veresoonkonna haigused harva esinevad. Lisaks rohelisele teele tarbivad Aasia elanikud toiduks palju kala, mis sisaldab omega-3 rasvhappeid ning kaitseb samuti eelnimetatud haiguste vastu.

Rohelises tees leidub suurel hulgal polüfenoole, mis on oma omadustelt antioksüdandid, mis kaitsevad rakke ja DNAd vabade radikaalide eest. Vabad radikaalid võivad põhjustada rakukahjustusi, rakkude surma, vananemist ning vanusega seotud haigusi. Rohelises tees on ka palju katetshine (katechiner), nagu näiteks EGCG, mis teeb kahjutuks ning tapab vähirakke, takistades neil uute veresoonte loomist, mida nad oma kasvamiseks vajavad.

Roheline tee võib pikendada ka eluiga, vähemalt kui oled jaapanlane, näitas aastatel 1995-2005 Jaapanis läbi viidud uuring, milles osales üle 40 000 täiskasvanud jaapanlase, kelle elu sel ajal jälgiti. Uuriti nende rohelise tee tarbimist ning seost vähihaiguste, südame-veresoonkonna haiguste ning teiste surma põhjustega. Uuringu tulemusena leiti seos rohelise tee tarbimise ning varajase surma vahel.

Jaapanlased, kes tarbisid päevas vähemalt 1-2 tassi rohelist teed, vähendasid oma riski varem surra. Kõige suurem oli rohelise tee positiivne mõju südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise vähenemisele naiste hulgas. Naised, kes tarbisid vähemalt viis tassi või rohkem rohelist teed päeva jooksul, vähendasid oma riski noorena surra tervelt 23 protsenti, võrreldes nendega, kes üldse teed ei joonud või jõid vaid ühe tassi päevas. Meeste puhul oli vastav protsent 12.

Seepärast soovitame päevas paar klaasi vett asendada rohelise teega. Kuna roheline tee on tundlik, on oluline teed õigesti säilitada ning tee valmistamisel mitte kasutada liiga tulist vett. Enne teelehtedele valamist lase keenud veel veidi jahtuda. Soovitatav vee temperatuur on 80-85 kraadi ning ühe tassi tee peale arvestada teelusikatäis rohelise tee lehti. Ning seejärel saad nautida rohelise tee rahustavat mõju. Roheline tee ei stimuleeri nimelt stressi nii nagu kohv teeb, seepärast on kasulikum kohvi asemel hakata tarbima rohelist teed.

Lisaks sellele, et roheline tee mõjub hästi Sinu organismile, aitab see kaitsta ka Sinu nahka ning lükata edasi selle vananemist. Roheline tee kaitseb ka UV-kahjuliku kiirguse eest. Kui soojamaareisil viibides soovid hoiduda naha põletamisest, tarbi palju rohelist teed ning kasuta rohelist teed sisaldavaid nahatooteid. Kui oled end põletanud, on võimalik rohelise tee mähisest ka abi saada. Kasta käterätik jahedasse rohelisse teesse ning seejärel aseta rätik põlenud kohale. Rätti hoia peal vähemalt 20 minutit ning sama protseduuri võid korrata kuni viis korda päevas. Roheline tee vaigistab peagi valu ning ravib päikesest saadud põletusi.

Rohelist teed on soovitav palju tarbida ka akne korral, nii seespidiselt kui ka väljast sellega nägu puhastades. Ei ravi küll põletikulist aknet, kuid koos teiste protseduuridega parema efekti saavutamiseks on uuringud näidanud kiiremat ning paremat paranemist.

loe ja kommenteeri