Kergem elu võrdub tervem elu 29 Okt

Tugev tervis on sageli kilode taga kinni. Siit sulle mõned head soovitused kaalulangetamiseks ja parema tervise saavutamiseks.

Kasuta peopesameetodit

Portsjoni suuruse hindamisel on kõige lihtsam kasutada seda, mida alati endaga kaasas kannad ehk oma kätt. Söö päevas neli peotäit valku, st kala, (linnu)liha, muna, ube. Peotäis tähendab peopesa koos pöidlaga, kuid ilma teiste näppudeta. Söögikorra juurde piisab peotäiest valgust. Päeva jooksul söö 8-12 peotäit köögivilja ja puuvilja. Portsjon võrdub kokku pigistatud käe suurusega. Sobiv kogus söögikorra kohta on 3-4 portsjonit köögivilja, juurvilja, puuvilja ja marju. Söö päevas 2-3 peotäit süsivesikuid. Eelista täisteraleiba, täisterapastat ning pruuni riisi, et veresuhkru tase oleks ühtlane ning toit täidaks paremini kõhtu.

Proovi Vahemere dieeti

Üldiselt iseloomustab Vahemere dieeti oliiviõli eelistamist võile, hulgaliselt köögivilju ja kaunvilju, salati söömine pearoale eelnevalt, lihale kala ja kanaliha eelistamine. Vahemere dieedis on rohkem kiudaineid ning vähem küllastunud rasvhappeid - see on värske ja värviline.

Söö regulaarselt

Söö hommikusööki, lõunasööki, vahepalasid ja õhtusööki, sest ainult nii väldid näljast tingitud ülesöömist. Kui kuulud nende inimeste hulka, kes unustavad regulaarselt söömise, võid panna kella helisema või oma mobiilile meeldetuletuse, et sööma peaks iga nelja tunni tagant.

Ela aktiivset elu

Liikumine on oluline nii kehale kui hingele. Hea viis enese liikuma saamiseks on sammulugeja ja treeningpäeviku kasutamine.

Naudi toitu

Näri toit korralikult läbi, asetades söögiriistad närimise ajaks taldrikule. Täiskõhutunne tekib 15-20 minuti jooksul pärast söömise alustamist. Naudi toidu lõhna ja maitset. Kata laud ja pane ka argipäeviti söömise ajaks küünlad põlema.

Kõik on lubatud

Aga mitte kogu aeg ning mitte piiramatus koguses. Kui sinu suurimaks naudinguks on trühvlite söömine, on loomulik, et sa neid ka naudid. Katsu seda teha harvemini ja koguseid vähendades. Muuda mõõdukus oma uueks lemmiksõnaks. Vali välja üks päev nädalas, kui lubad endale veidi rohkem.

Vahepala on oluline

Vahepala süües vähendad näljatunnet enne õhtusööki, suudad loobuda ahvatlustest ja olla kogu päeva energiline. Vahepala peaks sisaldama valku, mida leidub näiteks kodujuustus, jogurtis või kohupiimas. Hoia enda läheduses midagi tervislikku näksimiseks, näiteks pähkleid, porgandit, kapsast, puuvilju või keedetud muna.

Eelista täisteratooteid

Vaheta sai täisteratoodete vastu, milles on palju kiudaineid. Jämedateraline näkileib on samuti hea valik. Riisi puhul eelista pruuni ning pasta puhul täistera varianti.

Joo targalt

Mõtle selle peale, et alkohol sisaldab palju kaloreid. Suisa nii palju, et juues on raske järge pidada. Lisaks oleme alkoholi tarbinuna valmis järgmisel päeval palju rohkem sööma. Kes soovib siiski alkoholi tarbida, tehku endale reegliks, et igale klaasile peab järgnema klaas vett või gaseeritud vett.

Väikesed muudatused annavad kõige parema tulemuse

Käitumisharjumuste ja elustiili muutmine on paljude jaoks raske ülesanne. Muutes aga väikeseid harjumusi aegamisi, saame kokku suure muutuse: trepi eelistamine liftile, mõned hommikused jalutuskäigud nädalas, kahe kommi asemel üks jne.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri