Ületöötamine ajab keskelt paksuks (2) 16 Veeb

Vahepala

Vahepala

Kas oled avastanud, et töönädalad venivad pikemaks kui 40 tundi ning ületundidega lõppenud päeva õhtuks tunned end täiesti läbi? Soovitame Sul astuda kaalule ning kontrollida, kas see näitab rohkem kui arvasid.

Nimelt avastas Helsingi Ülikoolis teadlastegrupp Helsinki Health Study, et rasked tööpäevad ning töö ja pereelu ühildamise raskused tõstavad kergesti kehakaalu, kirjutab www.helsinki.fi.

Uuringus osales ligi 9000 Helsingi linna töötajat vanuses 40-60. Uuringus tuli välja kaks riskifaktorit, mis põhjustavad kehakaalu kasvu: üks on pidev ületöötamine, rohkem kui 40 tundi nädalas ning teine on pidev töötamisest tuntav väsimus.

Pärast rasket tööpäeva on suurem oht valida toiduks ebatervislik kiirtoit ja maiustused, kuigi inimesed on teadlikud tervislikust toidust. Lisaks aja ja energia puudusele loobutakse ka tervisespordist.

Mõned soovitused, kuidas vältida ületöötamisest põhjustatud kilosid:

  • Vaata üle oma igapäevased tööülesanded – ehk tasuks senised töövõtted üle vaadata ning panna paika olulisemad ja ebaolulisemad tööd. Head ajaplaneerimise tarkvarad, mida on võimalik omale tasuta laadida, on näiteks http://www.toodledo.com/, http://klok.mcgraphix.com/klok/index.htm, http://www.easytimetracking.net/. Võimalik, et pärast oluliste tööde tegemist ning ebaoluliste edasi lükkamist suudad lõpetada tööpäeva õigeaegselt ning leida aega pere ning tervisespordi jaoks.
  • Vaata üle oma igapäevane elu – paljusid koduseid töid annab peres omavahel jagada, nii ei kogune peamine koormus vaid ühele inimesele. Õpitud ajaplaneerimist saab kasutada ka kodus, jagades igapäevased ülesanded tähtsuse järjekorda ning vähem tähtsad edasi lükata.
  • Ajaröövlitest loobumine – igaõhtuseks ajaröövliks on televiisor, mille ees veedetud tunnid tegelikult ei lõõgasta. Mine selle asemel õhtul välja jalutama, loe raamatut, tegele lastega või mine varem magama, nii tunned end järgmisel päeval puhanuna ning täis energiat.
  • Valmista tervislikku toitu – inspekteeri oma külmkappi ja köögikappi ning vaheta ebatervislik toit tervislikuma vastu. Lisaks sellele, et sööd tervislikumalt, annab see Sulle ka rohkem energiat ning varustab organismi vajalike vitamiinide ja mineraalidega. Soovitav on valmistada suurem kogus, et aja puudusel saaksid kiirtoidu valimise asemel soojendada tervislikumat toitu.
loe ja kommenteeri