Miks paks laps on paha olla? (1) 23 Veeb

HamburgerViimaste aastate jooksul on Euroopas suurenenud ülekaaluliste laste arv ning palju on arutatud, kuidas seda hulka vähendada. Inglismaal on tervislikuma koolitoidu nimel palju vaeva näinud kuulus telekokk Jamie Oliver, kes on Inglismaa koolisööklad oma uuendustega pea peale pööranud. Ka Rootsis prooviti vähendada ülekaaluliste laste hulka, muutes koolitoitu tervislikumaks ning keelates kooli kohvikutes ja müügiautomaatides kommide ja šokolaadi müügi.

Laste ülekaal suureneb hüppeliselt nii Euroopas kui ka kogu maailmas. Põhja-Euroopas on ülekaaluliste laste arv 10-20% elanikkonnast, samal ajal kui Lõuna-Euroopas on see juba 20-35%. Laste ülekaalulisus teeb muret ka Ameerika presidendi abikaasale Michelle Obamale, kes esindab laste liikumisele suunatud kampaaniat Let’s move.

Kui varem oli lastevanemate peamine ülesanne muretseda oma lastele toitu, siis heaoluühiskonnas on toidu rasvasus, magusainetega liialdamine ning ebatervislik toit viinud selleni, et vanemate ülesanne on jälgida, et lapsed toituksid tervislikult. Kui lapse kehakaal on normaalkaalust väga palju kõrgemale tõusnud, on lapsevanemate ülesanne lapsega sellest rääkida. Sest kui tegemist on juba rasvumisega, siis on see haigus ning seda tuleb ravida.

Praeguse aja lapsed omandavad toiduga sageli rohkem kaloreid kui nad suudavad ära kulutada, sest nende igapäevaelu osaks on kommid ja magusad joogid, lisaks liiguvad lapsed vähem. Laste ülekaal saab tavaliselt aluse kolmanda ja seitsmenda eluaasta vahel.

Laste ülekaalulisuse vähendamiseks viidi Stockholmi koolides läbi projekt, mille käigus sellega liitunud koolides võeti koolitoidust ära saiakesed, mahl ja maiustused ning lastel oli lõunasöögiks võimalik valida suurema kiudainesisaldusega ning tervislikumat toitu. Lisaks ei olnud koolide kohvikutes ja müügiautomaatides müügil maiustusi ja magusaid snäkse. Projekti lõppedes oli antud koolides ülekaaluliste laste arv vähenenud 6 protsenti ehk varasema 22 protsendi asemel oli ülekaalulisi vaid 16 protsenti.

Laste tervise huvides soovitatakse liikuda rohkem koos lastega värskes õhus, jalutades näiteks lasteaeda-kooli ja tagasi koju. Minna koos lastega erinevatesse trennidesse ning harrastada tervisesporti, et sellest saaks lapse elu loomulik osa.

Toidu osas tuleb õpetada lapsele tervislikku toitumist, valmistada kodus toitu koos lastega puhastest toorainetest, vältida poolfabrikaate. Jälgida, et lapsed tarvitaksid piisavalt köögi- ja puuvilju ning teisi kiudaineid sisaldavaid toite. Joogiks on soovitav kasutada puhast vett. Kui lapsel on probleeme ülekaaluga, tuleb jälgida ka toiduportsjonite suurust ning vahepaladeks lõigata valmis näiteks porgandi- ja kurgiviilud, puuviljatükid.

Euroopa teadlased, kes tegelevad laste ülekaalulisuse uurimisega, leiavad, et selle probleemi lahendamisega peaks tegelema kogu ühiskond, alates lapsevanematest, koolist, perearstidest kuni poliitikute, tööstuse ja meediani. Ebatervislike toiduainete reklaami peaks keelustama nagu näiteks kiirtoit ja gaasilised suhkruga joogid, kuid ka maiustused. Seda põhjusel, et paljud lapsed maailmas, kes kannatavad ülekaalulisuse all, riskeerivad varase surmaga, mille põhjuseks on ülekaalulisusega seotud haigused nagu suhkruhaigus, vähk ja südameinfarkt.

Lisaks terviseprobleemidele ülekaalulisi lapsi tihti ka diskrimineeritakse ning nende üle naerdakse, neil on raskem ka ühiskonnas omale kohta leida. Lisaks on uuringud näidanud, et lapsed, kes 6.-7. eluaastal on ülekaalulised, on seda ka murdeeas.

Ära anna oma lapsele preemiaks või lohutuseks maiustusi või muud toitu, vaid võtke parem suusad ja kelgud ning veetke lõbusad tunnid õues, lumeuputuses.

loe ja kommenteeri