Mida teha, kui kaal ei lange? (3) 31 Jaan

Seisad kaalul ning pead jälle tõdema, et osuti seisab jonnakalt paigal, kuigi sa oled järginud täpselt kaloreid ning jõudnud ka treeningsaali. Miks? Põhjuseid võib olla erinevaid:

Kas sa toitud vaheldusrikkalt? Liiga ühekülgne toitumine võib põhjustada organismis vajalike vitamiinide ja mineraalainete puuduse. Proovi muuta iga nädal oma söödavat toitu ning ära söö sama toitu iga päev.

Kas täidad täpselt oma toidu- ja treeningpäevikut? Silmaga hinnates ei suuda me sageli täpselt määrata koguse suurust. Seepärast soovitame vähemalt alguses toitu kaaluda, et toidupäeviku täitmine oleks võimalikult täpne. Ka treeningud soovitame treeningpäevikusse täpselt kirja panna, et päevane kalorite arv tuleks võimalikult täpne.

Kas sa mõõtsid oma vööümbermõõtu? Sageli väheneb vööümbermõõt kiiremini kui langevad kilod. Vöölt lahkub rasv kiiremini, kuigi keha muud musklid võivad samal ajal treeningu tagajärjel suureneda ehk kaal ei lange, kuid vööümbermõõt väheneb, mis näitab, et sa oled siiski õigel teel.

Kas sööd iga päev oma kalorinormi täis? Sinu personaalne päevane kalorinorm on arvestatud lähtudes Sinu pikkusest, kaalust, soost, vanusest ja liikumisharjumustest. Kõigi nende alusel on välja arvestatud kalorinorm, mis tagab organismile vajaliku koguse energiat ja aitab Sul tervislikult oma kehakaalu alandada. Kui tarbid kalorinormist vähem kaloreid, asub keha „säilitusrežiimile“ ning vastupidiselt soovitule Sinu kehakaal ei pruugi alaneda. Seepärast jälgi täpselt ettenähtud kalorite hulka ning vajadusel kaalu oma toidukogused üle.

Kas Sa sööd vähemalt kolm korda päevas? Tervislikuks toitumiseks vajab keha päevas ühtlases koguses toitu. Kas Sina sööd vähemalt kolm korda päevas, tarbides selle toidukorra juures umbes 1/3 oma päevasest kalorihulgast? Kui ei, siis soovitame Sul süüa regulaarselt vähemalt kolm korda päevas ning soovitavalt kolme peamise toidukorra vahele paigutada ka kaks vahepala. Nii omandab organism kogu päeva jooksul toimimiseks vajaliku hulga kaloreid ning peagi hakkab ka Sinu kaal selle tagajärjel langema.

Oled sa masendunud? Uuringud on näidanud, et masendus teeb mehed peenemaks, kuid naised – paksemaks. Õnnelikul inimesel on palju jõudu ja soovi ka enda jaoks aega leida, pöörates tähelepanu ka tarbitavale toidule. Masenduse korral tundub muresid olevat aga ülearu ning tervislik toitumine on sageli viimane, millele mõeldakse. Kui tunned, et oled väga sügavas mureaugus, külasta oma arsti. Värskes õhus liikumine ning oma meelistegevustega aja viitmine aitavad sageli ka muremõtted kõrvale juhtida.

Saad toiduga liiga palju keemilisi aineid? Teatud keemiliste ainete ja hormoonide kokkupuute tulemusena võib hormoonidel olla raskem Sinu kehakaalu reguleerida. Soovitame seepärast sööki valmistada puhastest toorainetest, puu- ja juurvilju enne tarvitamist koorida ning tutvuda toitainete sisaldusega oma tarbitavas toidus.

Kas sa jood piisavalt vedelikku? Vesi on organismi efektiivseks toimimiseks väga vajalik. Soovitame sul lisaks toiduga omastavale vedelikule tarbida vähemalt 1,5 liitrit vett päevas. Eriti oluline on vee tarbimine, kui sööd-jood palju neid aineid, mis vee kehast välja viivad, nagu näiteks kohv, tee, alkohol, energiajoogid ning suure soolasisaldusega toidud. Kui tunned end janusena, on keha juba kannatanud vedelikupuuduse käes. Kui Sa ei ole harjunud vee joomisega, siis nüüd on parim aeg sellega algust teha.

Sinu organismile ei sobi teatud sorti toit? Teadlased on avastanud, et organismile sobimatu toidu tarbimine võib põhjustada kehakaalu tõusu. Üheks levinumaks toiduks, mis paljudele ei sobi, on piimasuhkur ehk laktoos. Eestis on hinnanguliselt 25% inimesi, kes kannatavad laktoositalumatuse all. Proovi veidi aega piimatooteid, eriti rõõska piima, rõõska koort ja jäätist mitte tarbida. Hapupiim, jogurt, juust ja kohupiim on sageli sobivamad, sest osa laktoosi on neis juba lõhustatud. Kui Sinu enesetunne seejärel paraneb ning ka kaal hakkab langema, peaksid muutma oma igapäevast toidusedelit.

Probleemid kilpnäärmega? Paljudel naistel on pärast laste sündi probleeme kilpnäärmega. Kilpnääre ei tooda enam hormoone, mis reguleerivad ainevahetust. Kilpnäärmeprobleemide tunnuseks on veel kuiv nahk, juuste väljalangemine, väsimus ning liigesevalu. Soovitame külastada oma perearsti, et viia läbi vajalikud uuringud.

Kodus on liiga soe? Organism kulutab kaloreid keha soojendamiseks. Kui toas on liiga palav, ei kulu kaloreid sama palju kui jahedamas toas. Proovi toatemperatuuri mõni aeg jahedamana hoida ning kui tunned külmatunnet, siis liiguta end veidi teki peale tõmbamise asemel.

Tarbid ravimeid? Teatud ravimid võivad soodustada kehakaalu tõusu. Aruta oma arstiga, kas kehakaalu tõus või kaaluosuti paigalseis võivad olla ravimite kõrvalmõju tulemus. Võimalik, et ravimeid vahetades laheneb see probleem kiiresti.
Liiga vähe und? Unevaegus põhjustab kehas leptiinitaseme (keharasva reguleeriva hormooni) languse ning tõstab samal ajal hormooni greliin hulka, mis suurendab näljatunnet ja isu. Seepärast proovi magada vähemalt 8 tundi päevas, sest 65% kaloritest põletab organism just magades.

loe ja kommenteeri