Ülekaal vähendab D-vitamiini kogust veres 18 Veeb

Rasvumine võib viia veres sisalduva D-vitamiini osakaalu languseni, kuid D-vitamiini puudus üksi ei muuda meid ülekaaluliseks. Selle järelduseni jõudis rahvusvaheline uurijategrupp suures geneetilises uurimuses, mis avaldati ajakirjas PLOS Medicine.

 

Huvitav avastus, kuid selleks, et ülekaalulistele soovitada täiendavas koguses D-vitamiini manustamist, on vaja edasisi uuringuid, leiab professor Karl Michaëlsson Rootsi Uppsala kliinilisest teaduskeskusest, kes kuulus uurimisgrupi eestvedajate hulka.
 
Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et ülekaalulistel inimestel on D-vitamiini tase veres madalam kui normaalkaalulistel inimestel. Seni on olnud aga teadmata, kas D-vitamiini madal kogus on põhjustatud rasvumisest või hoopis vastupidi, st D-vitamiini puudus tekitab paratamatult ülekaalu.
 
Uues uuringus osales 100 000 naist ja meest USAst ja Euroopast, neist ca 2000 Uppsalast. Teadlased analüüsisid seost nende KMI, veres leiduva D-vitamiini koguse ning rasvumise vahel.
 
Tulemus näitas, et kõrge KMI (kehamassiindeks) vähendab D-vitamiini taset veres, kuid D-vitamiini madal tase ei põhjusta rasvumist. Seepärast ei ole mingit alust arvata, et ülekaalulised inimesed hakkaksid D-vitamiini täiendava manustamise korral kaalust alla võtma.
 
Teadlaste arvutuse järgi viib KMI suurenemine 10 protsendi võrra omakorda D-vitamiini koguse vähenemiseni veres nelja protsendi võrra.
 
Allikas: http://unt.se
loe ja kommenteeri