9 nõuannet kõhurasvade vastu 21 Jaan

Igatsed lamedat kõhtu ning rasvavoltide kadumist? Järgi järgnevaid soovitusi ning võid vormiva pesu peagi kappi tagasi panna.

 

1. Söö rasvast kala
 
Rasvane kala sisaldab palju kaloreid, kuid ka aineid, mis aitavad kaalust alla võtta. Tarbides umbes 150 grammi rasvast kala nädalas, näiteks lõhet, makrelli või heeringat, saab keha vajalikke omega-3 rasvhappeid, D-vitamiini ja joodi. Nimetatud ained aitavad rasvarakke kehas vähendada ja mõjuvad seeläbi positiivselt vöökohale. Söö nädalas vähemalt 300 grammi kala - 150 grammi lahjemat ning teine 150 g rasvasemat kala.
 
2. Piisavalt D-vitamiini
 
D-vitamiini aitab rasvarakkudest vabaneda pakkudes neile piisavalt tööd. D-vitamiini puudus takistab kehal vabastada ning põletada kogunenud rasva. Heaks D-vitamiini allikaks on rasvane kala, piim, juust, muna ning loomulikult ka päike. Päikese käes viibides toodab keha ise D-vitamiini. Kuna paljud inimesed meie laiuskraadil kannatavad D-vitamiini puuduse käes, on oluline sellele tähelepanu pöörata.
 
3. Söö palju puu- ja köögivilju
 
Uuringud on näidanud, et mida rohkem puu- ja köögivilja tarbida, seda peenem on piht. Eriti just naiste puhul on märgatud köögiviljade salendavat toimet, kusjuures teadlased ei oska siiani selgitada, miks see nii on. Üks põhjus võib peituda puu- ja köögiviljades leiduvas östrogeeniga sarnanevas aines, tõsi küll, seda leidub seal üksnes väikeses koguses. Nimetatud aine aitab organismil rasva paigutada ühtlaselt kogu kehale, mitte üksnes kõhule ja soolestiku vahele. Söö päevas vähemalt 600 grammi köögivilja ning värsket puuvilja.
 
4. Söö väherasvast liha
 
Valk on geniaalne vahend salenemiseks ning seda eriti siis, kui soovid vabaneda kõhurasvast. Mõned valgus sisalduvad aminohapped, mida leidub just väherasvases lihas, on eriti salendava toimega, sest aitavad vabastada kõhule salvestatud rasva. Valk stimuleerib samal ajal ka ainevahetust nii, et rasvapõletus suureneb. Lisaks on valk ühe kcal kohta väga toitev, vähendades söögiisu.
 
5. Joo kohvi ja teed
 
Kohvis ja tees leidub palju aineid, mis aitavad vähendada kõhul paiknevat rasva. Nimelt on just kõhul asuvad rasvarakud kofeiini suhtes tundlikumad. Joo päevas kuni 8 tassi kofeiini sisaldavaid jooke.
 
6. Ära söö saia
 
Teadlased ei ole siiani leidnud head põhjendust, miks peaksime valget jahu sisaldavat saia või pastat sööma. Vastupidi, mida rohkem rafineeritud teraviljast valmistatud süsivesikuid tarbid, seda rohkem koguneb vöökohale ka rasva. Järelikult tasub vältida valgest jahust pagaritooteid, valget riisi, valget pastat, paljusid hommikuhelbeid, kooke ja küpsetisi. See ei tähenda, et peaksid teraviljatoodetest üleüldse loobuma, kuid eelista neid, mis vähemalt 50% ulatuses koosnevad täisterast. Rukkileib, täisterapasta, kaerahelbed on tervislik ning kõhtu täitev valik.
 
7. Vähenda kartuli kogust
 
Sööd kartulit igal õhtul? Sel juhul oleks aeg midagi muuta. Teadlased on leidnud, et liigne kartuli tarbimine paistab välja just naiste vöökohalt. Vaheta osa kartulist köögivilja, pruuni riisi või täisterapasta vastu välja.
 
8. Ära kasuta liiga palju õli
 
Kasulikud rasvhapped on muutunud paljude dieetide loomulikuks osaks, kuid ka nendega tuleb piiri pidada. Uuringute järgi koguneb taimsetest allikatest tulev liigne rasv just kõhule, kuid mõistlikult tarbides aitavad taimsed rasvad võidelda puusadele kogunenud rasvaga. Taimne rasv on kasulik südamele ja vereringele, seega ei tohiks sellest lõplikult loobuda. Kui tarbid päevas ca 1600 kcal, mis on kaalulangetamise seisukohast piisav kogus, võid süüa 40 grammi tervislikku rasva päevas.
 
9. Söö vähem suhkrut
 
Mida rohkem suhkrut tarbid, seda rohkem koguneb kõhule rasva. Seepärast vähenda maiustuste, kookide, karastusjookide ning teiste suhkrurikaste toitude osakaalu menüüs. Ka varjatud suhkrupommid nagu puuviljajogurt, mahl ja ketšup tekitavad veresuhkru järsku kõikumist ning avaldavad rasvarakkudele negatiivset mõju.
 
Allikas: http://iform.se
 
loe ja kommenteeri