10 lihtsat saladust rasvumise vastu (3) 17 Nov

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Vähem kaloreid vaid mõne nipiga. Valmistuge kaalu langetama!

Olge oma lõunasöögi peremees
1. Sööge kvaliteetset liha

Tavapäraselt söövad inimesed lõunaks võileibu, kuid selleks tuleks kasutada kvaliteetseid toiduaineid. Tervislikkuse seisukohalt võiks jälgida järgmist hierarhiat (laskuvas järjekorras):
- kalkuni- ja kanaliha,
- veiseliha,
- sink,
- veidrad töödeldud tooted nagu salaami ja oliivileib

2. Muutke oma võileivad roheliseks
Kuiva võileiva mahlasemaks muutmiseks asendage majonees küpse avokaadoviiluga. Avokaadod sisaldavad monoküllastumata (häid) rasvhappeid, mis aitavad alandada kolesteroolitaset. Lisaks on USA Ohio osariigi ülikooli teadlased avastanud, et avokaados sisalduvad fütokemikaalid võivad vähendada suuvähi riski.

3. Olge õliga tagasihoidlik
„Hoiduge salatit üleujutamast „lahjade“ oliiviõlidega,“ soovitab Kreeka toitumisõpetuse assotsiatsiooni tunnustatud dietoloog Elena Paravantes – lahjad õlid sisaldavad vähem vähivastaseid antioksüdante kui ekstra külmpressitud õlid, lisaks on ka nende lõhn vähem intensiivne.

Te ei ole kindel, kas teie poolt kasutatav õli on piisavalt hea kvaliteediga? „Kvaliteetsel ekstra külmpressitud õlil peaks olema vürtsikas, särtsakas, kergelt mõrkjas maitse ning see peaks jätma kurku aimatavalt tulise tunde,“ ütleb Paravantes.

Harjutage restorani strateegiat
4. Alustage einet veega

Jooge kaks klaasi vett enne iga einet. See hoiab teie organismis piisavas koguses vedelikku ning teeb teid vähem näljaseks, võimalik et vähendab sissesöödava toidu kogust ning aitab langetada kaalu.

5. Vastake alati: „Roheline tee“
Võtke omaks tervislikud harjumused. Kui ettekandja küsib, mida te juua soovite, vastake alati: „Roheline tee – suhkruta.“ Sellega vähendate kalorite hulka, kuid saate vastu portsjoni jagu antioksüdante, mis aitavad teie organismil kaitsta end südamehaiguse, vähktõve ning isegi kortsude eest. Üks USA põllumajandusministeeriumi tehtud uuring näitas, et üks portsjon teed sisaldab rohkem flavonoide kui üks portsjon spargelkapsast või porgandeid.

6. Leppige poolega
Siin on lihtne reegel, mis aitab teil rootsi lauaga peol kaalus mahavõtmiseks tasakaalustatult toituda: täitke pool taldrikut aed- ja puuviljadega. Teine pool taldrikut täitke võrdsetes osades täisteratoodete ja kiudainerikaste süsivesikutega ning lahjade valkudega.

Andke šokolaadiisule järele
7. Te ei pea magusast loobuma

Riivige tumedat šokolaadi maitsvatesse toitudesse nagu näiteks Chili con carne või grillkaste – nii annate lisaks flavonoididele, mis vähendavad südamehaiguse riski ning hoiavad kolesterooli taseme kontrolli all, toidule ka rikkaliku maitse. Riivimine ei lase teil šokolaadiga liiale minna.

Küpsetage targalt
8. Parim aur spargelkapsale

Et süüa täiuslikult keedetud ja toitaineterikkaid köögivilju, esmalt loputage need, seejärel asetage hermeetiliselt suletavasse anumasse ning edasi kolmeks-neljaks minutiks mikrolaineahju. Keetmine, blanšeerimine või liigne aurutamine hävitab köögiviljades sisalduvad toitained –aurutamiseks piisab veest, mis jääb köögiviljadele nende loputamisel.

9. Loputage oad
Konservoad – harilikud aedoad, Cannellini oad, kikerherned on kiire ja lihtne moodus lisada toidule valke ja kiudaineid. Kuid nende tarbimine võib ületada inimese päevase naatriuminormi, suurendades riski haigestuda maovähki või kõrgvererõhutõppe. Lihtne loputamine uhab minema kolmandiku nende naatriumisisaldusest.

10. Vahetage punane liha läätsede vastu välja
Et valmistada vähese rasvasisaldusega, antioksüdantidest kubisevat lasanjet, võtke tavapärase koguse asemel pool kogust hakkliha ning ülejäänu asendage punaste läätsedega. Ka need sisaldavad rohkelt valke, kuid on täiesti rasvavabad ning kõrge kiudainete sisaldusega, mis täidavad kõhtu paremini. Kuna punased läätsed on neutraalse maitsega, segunevad nad lihtsalt kastmes sisalduvate maitsetega. Te isegi ei märka neid. Päriselt.

Allikas: womenshealthmag.com

loe ja kommenteeri