Hommikusöögi uued reeglid 17 Okt

 

 

Kas sa alustad oma hommikut pudruportsjoniga? Ärka üles ja proovi värskeid hommikusöögiideid.

 

Kõik sooviksid, et nende hommikusöök oleks võimalikult tervislik ja sisaldaks rohkelt toitaineid. Isegi kui meil õnnestub sõõrikuid või röstsaia marmelaadiga vältida, pole me ohutsoonist pääsenud. Mõned aegunud arusaamad tervislikust hommikueinest võivad sind hoopis halbade valikute juurde suunata. Aeg on neid harjumusi muuta. Järgi järgnevaid nõuandeid, mis põhinevad kõige viimastel uuringutel.

 

Reegel nr. 1: ära unusta munarebu

 

Kes arvab, et kõige tervislikum on tellida munavalgel põhinev omlett, selle mõtteviis on kahtlemata ekslik. Teaduse viimase sõna kohaselt aitab südamehaiguste riski vähendada munarebu ja munavalge söömine korraga.

 

Selle tõestuseks tasub meenutada Connecticuti ülikooli teadlaste 2012. aastal tehtud katset, milles vabatahtlikud pidid sööma kolme kuu jooksul kas kolm muna päevas või sama suurel hulgal üksnes munavalget. Mõlemal grupil langes triglütseriidi ja nn halva kolesterooli tase.

 

Neil, kes sõid ära ka munakollase, suurenes HDL, mis aitab kolesterooli vähendada. Väidetavalt suurendab munarebu kolesterooli hulka, mis saadetakse maksa, kust see liigub organismist välja. Lisaks sellele leidub munarebus rohkelt D-vitamiini, B12-vitamiini, seleeniumit, koliini ja proteiini, mis vaigistab nälja. Uuringud on tõestanud, et hommikul muna söömine vähendab tunduvalt päeva jooksul tarbitavat kalorihulka. Meestel soovitatakse süüa isegi kuni kolm muna päevas.

 

Reegel nr. 2: söö seemneid

 

Kanepiseemned, õlisalvei, linaseemned – kõik need on tooted, mis võiksid hommikueines sisalduda. Kuna nende maitse on mahe ja nad krõmpsuvad kergelt suus, saab neid hõlpsasti lisada erinevate hommikueinete hulka.  Supilusikatäis linaseemneid või chia-seemneid mõjub hästi südamele. Linaseemned sisaldavad ka antioksüdante, mis aitavad haigustega võidelda. Kanepiseemnetest saab organism aga hulganisti proteiini.

 

Sega 1-2 supilusikat linaseemneid, chia-seemneid või kanepiseemneid pudrule või jogurtile sekka. Neid võib kasutada ka smuutides.

 

Reegel nr. 3: õpi Vahemere rahvastelt

 

Kas arvad, et hommikusöök peaks sisaldama võimalikult vähe rasva? Hispaania teadlased avastasid, et Vahemere dieet, mis sisaldab ohtralt oliiviõli ja pähkleid, vähendab südamehaiguste ja -rabanduste riski 30% võrra. Väidetavalt on see tingitud polüfenoolidest ja vitamiinidest, mis vähendavad põletikku.

 

Alusta päeva Vahemere rütmides, süües kreekapärast salatit hommikusöögiks. Sega kokku tomatid, kurgid, oliivid, kreeka pähklid ning vala hulka oliiviõli ja sidrunimahla. Kellel hommikuti salati valmistamiseks aega pole, see võib juba pühapäeval koostisosad valmis hakkida ning külmkappi asetada, kus need püsivad vähemalt kolm päeva värsked.

 

Reegel nr. 4: laienda teraviljaspektrit

 

Mitte kõik teraviljad pole võrdsed. Põhjamaalaste menüü sisaldab rikkalikult rukkitooteid: neid on hommikuhelvestes, erinevates putrudes. Need sisaldavad tavaliselt kaks korda rohkem kiudaineid kui täistera kaerahelbed. Rukkileivas on sama kiudainete hulga kohta vähem kaloreid kui täisteraleivas.

 

Allikas: http://www.menshealth.com/

loe ja kommenteeri