Mis on kalorinorm? (5) 20 Jaan

Sinu isiklik energiavajadus on võrdne kalorite arvuga, mida vajad igapäevaselt, et keha korralikult toimiks ning Sinu kehakaal säiliks. Liitudes Kaaluabi.ee-ga saad teada oma päevase kalorivajaduse. Kui Sa sööd rohkem kui keha suudab kulutada, võtad kaalus juurde. Kui tarbid vähem kaloreid kui keha kulutab, langeb ka Sinu kehakaal, sest keha hakkab kasutama oma salvestatud energiavarusid ehk kulutama rasva.

Sinu soovitav kaloritearv, mida vajad, et kaalus alla võtta, on arvutatud lähtuvalt Sinu praegusest kulutatavast kalorite hulgast, mis sõltub inimese pikkusest, kaalust, soost, vanusest ja kehalisest aktiivsusest. Suures plaanis öeldes soovitatakse kaalu alandamiseks tarbida päevas 500 kcal vähem kui on keha energiavajadus.

Kalorinormi arvutamise valem

Kalorinormi lõplikuks väljaarvestamiseks võtame arvesse ka füüsilise aktiivsuse ning korrutame ülaltoodud valemite abil saadud kalorinormi füüsilise aktiivsuse koefitsiendiga.

On oluline teada, et juba väike muutus igapäevases tarbitavas kalorite hulgas mõjutab meie kehakaalu. Väga lihtne on süüa veidi rohkem kaloreid kui keha jõuab põletada ning kõik ülesöödud kalorid talletab keha rasvavaruna. Üks üleliigne juustusai igal õhtul aasta jooksul suurendab inimese kehakaalu aastas paar kilo.

NB! Kahjulik on süüa ka vähem kui 1200 kcal päevas naistel ja 1500 kalorit meestel, mis põhjustab kehas vastupidise reaktsiooni. Kuna organism saab liiga vähe energiat, asub ta nälgimise hirmus energiat salvestama selle põletamise asemel.

Loe kalorinormi kohta lisaks

loe ja kommenteeri